CIA hackelési technikák

CIA hackelési technikák

Mostanra már minden bizonnyal értesült róla a hírekből, ezért írtunk Önnek egy rövid összefoglalást a témáról.

Múlt kedden a WikiLeaks nevű weboldal több ezer olyan dokumentumot hozott nyilvánosságra, amelyek fényt derítenek a CIA hackelési technikáira. Ezek a dokumentumok megmutatják, hogyan fér hozzá a CIA az okos tévékhez és telefonokhoz, és hogyan csinál azokból kémkedésre alkalmas eszközöket, amelyek képesek lehallgatni az emberek beszélgetéseit. Fény derül arra is, hogy a CIA ki tudja kerülni a titkosítási algoritmusokat az olyan alkalmazásoknál, mint például a WhatsApp.

"A WikiLeaks által múlt kedden közreadott dokumentumok alapján tévékészülékek, okostelefonok, sőt még antivírus programok is rendelkeznek olyan sebezhetőségekkel, amelyeket a CIA ki tud használni. A leírt képességek közé tartozik a hang- és képfelvétel, továbbá a felhasználók privát üzeneteinek elolvasása; még akkor is, ha azok titkosítást alkalmazó programon keresztül folytatják beszélgetéseiket. Noha ezek közül számos támadási stratégiát már előzetesen ismertettek kiberbiztonsági konferenciákon, a szakértők mégis riadtan fogadták a tényt, hogy a CIA ilyen sok elméleti sebezhetőséget alakított át működő támadási eszközzé a modern élet legfontosabb tényezői ellen. Ilyenek a széles körben használt internet routerek, okostelefonok, és a Mac, illetve Windows rendszert futtató számítógépek."

– The Washington post

Önnek valószínűleg nincs félnivalója a CIA-tól. Azonban bárki kiaknázhatja ezeket a sebezhetőségeket, nem csak a CIA. Ezek a dokumentumok arra mutatnak rá, hogy a legtöbb fogyasztói technológia tele van lyukakkal, akár az ementáli sajt. Ha a CIA kinyithat egy bezáratlan ajtót, akkor ezt egy kiberbűnöző is megteheti. És ez még csak a jéghegy csúcsa. Még rengeteg sebezhetőség vár felfedezésre.

A tradicionális kiberbiztonsági módszerekkel az a probléma, hogy a sebezhetőségket csak most, azok nyilvánosságra hozása után tudjuk orvosolni. Az összes olyan vállalat, amely szerepel a WikiLeaks dokumentumaiban most kénytelen versenyt futni az idővel, hogy befoltozza ezeket a biztonsági réseket.

Smart TV

A legtöbb ember azt hiszi, hogy a routere és az antivírusa képes őt megvédeni. Elvégre a "biztonság" szó is szerepel a termék dobozán. Akkor nyilván biztonságban vannak, nem? Sajnos ez nagyon is távol áll az igazságtól. A fogyasztói routerek nagy része csak statikus szabály alapú védelemmel bír, továbbá nem rendelkezik olyan hardverrel, amely alkalmas a forgalom megfelelő elemzésére. Emellett az antivírus csak a fájlrendszert tudja vizsgálni, az egész hálózatra nem terjed ki.

További hírek