Kérjen AJÁNLATot a keresett termékre, vagy megoldásra a tényleges igények szerint!

Szinte hihetetlen, de már 50 éves az elektronikus levél, az email

Szinte hihetetlen, de már 50 éves az elektronikus levél, az email

Első hallásra kicsit nehéznek tűnhet elhinni, de igaz: az idei évben már kereken félszáz éves lesz az internet egyik mindmáig nélkülözhetetlen alaptechnológiája, az email. Ugyanis 1971-ben küldte át az akkor még alig pár csomópontot magában foglaló hálózaton egy akkor fiatal programozó, Ray Tomlinson a világ első elektronikus üzenetét.

Tomlison a ma internetként ismert világméretű hálózat alapját, illetve kiindulási formáját képező ARPANET alaptechnológiáját szállító “Bolt, Beranek and Newman” nevű cégnél dolgozott ekkortájt, ahol azt a feladatot kapta, hogy készítsen egy, a hálózatba kötött gépek közötti adatátvitelt lehetővé tevő programot. Az általa erre a célra kidolgozott CPYNET kódját aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve beleintegrálta az addig csak a gépen belüli üzenetküldésre használható SNDMSG nevű segédprogramba is – ezáltal pedig létrehozta a világ első elektronikus levelezőrendszerét az interneten.

Ray Tomlison, az email feltalálója, egy későbbi képen

Tomlison annak jelölésére, hogy az üzeneteket nem a helyi, hanem egy távoli gép felhasználójának részére küldik, egy addig írásban csak elvétve használt jelet a “@”-ot szemelte ki, ami a címekben elválasztotta egymástól a felhasználó és a célgép nevét. A szimbólum ezt követően vált a számítógépes kultúra elengedhetetlen részévé, amit látva manapság már mindenki azonnal az emailekre gondol.

Tomlison nem emlékszik arra, hogy mi volt az első email-üzenet amit az általa kitalált elektronikus levelezőrendszeren át küldött, mert elmondása szerint az “valami jelentéktelen volt”, amit ennek megfelelően el is felejtett. Hasonló módon a pontos dátumot sem jegyezte fel senki, így csak azt lehet tudni, hogy arra valamikor 1971 tavasza-nyara körül került sor.

Mindenesetre az email az internet legnépszerűbb szolgáltatásává vált, ami – bár az elmúlt évtizedek során többször is megjósolták halálát – továbbra is elengedhetetlen része annak, ami nélkül elképzelhetetlen szinte minden magasabb szintű szolgáltatás működése. Világszerte jelenleg becslések szerint mintegy 300 milliárdnál is több emailt küldenek minden egyes nap, de az évtized közepére ez a szám állítólag a 380 milliárdot is megközelítheti majd.

Tomlison 2016-ban, 74 éves korában egy szívroham következtében meghalt, de találmánya továbbra is velünk van, és nagyon úgy tűnik, hogy az elkövetkező évtizedekben is velünk fog maradni.

Forrás: pcforum.hu

 

További hírek