Kérjen AJÁNLATot a keresett termékre, vagy megoldásra a tényleges igények szerint!

Új rekord a kvantum­kommunikációban

Új rekord a kvantum­kommunikációban

Pekingi kutatók a korábbi sokszorosára növelték a kvantumtitkosításos adatátvitel távolságát. A szakemberek a kvantumkommunikációt a biztonságos adattovábbítás jövőjének tartják.

A kvantumszámítógépek segítségével titkosított üzeneteket elvileg lehetetlen lesz feltörni és azok alapján kialakíthatóvá válik a kvantuminternet, amely a mostani világhálónál sokkal biztonságosabb lesz. A kvantumkommunikációban az üzenetek titkosításához két kvantumszámítógéptől származó qubiteket kell alkalmazni.

Az egyik komoly problémát a jelenlegi kis adatátviteli távolság jelenti. A korábbi rekord 18,5 kilométer volt, a Eurasian Times cikke alapján ezt sikerült most pekingi tudósoknak 102,2 kilométerre növelniük. Az adattovábbítási sebesség ugyanakkor rendkívül lassú volt, mindössze 0,54 bit/s. 30 kilométeres távolságra azonban a sebesség elérte a 22,4 kbit/s-ot, amely elegendő szöveges üzenetek továbbítására és a telefonbeszélgetésekhez. A tesztekhez optikai kábeleket használtak. A szakértők szerint ezzel azt sikerült bizonyítani, hogy a technológia már kiforrott és akár a meglévő internetbe is integrálni lehetne.

Long Guili, a rekordot felállító technológia kifejlesztője hangsúlyozta, hogy ha a mai világháló részeit kicseréljük a kvantumcsatornákkal, akkor az már önmagában sokkal biztonságosabbá tenné a kommunikációt. Egy banki fiókjelszót például két, egymástól 90 kilométerre lévő eszköz között úgy lehetne online továbbítani, hogy azokat ne tudják lehallgatni. Ehhez 3 darab 30 kilométer hosszú kvantumcsatornára lenne szükség 2 reléponttal. Az utóbbiakat klasszikus titkosítással védenék. Long ezenkívül potenciált lát abban, hogy a technológia védje a 6G mobilszabványt.

forrás: eutuzfal.hu

További hírek