Kérjen AJÁNLATot a keresett termékre, vagy megoldásra a tényleges igények szerint!

Kosár

Az Ön kosara üres.

Megdöbbentő biztonsági hibák miatt mérgezte meg majdnem egy hacker egy floridai város ivóvizét

Megdöbbentő biztonsági hibák miatt mérgezte meg majdnem egy hacker egy floridai város ivóvizét

A nyomozás jelenlegi állása szerint a floridai Oldsmar vízművének rendszerébe bejutó hackernek nem volt különösebben nehéz dolga, amikor átállította a vízhez adagolt marólúg mennyiségét.

A Florida állambeli Oldsmar vízművét ért támadás nem azért volt veszélyes, mert a számítógépes rendszerből adatokat lopott volna ki az elkövető, hanem azért, mert a támadó megpróbált komoly mennyiségű vegyszert pumpálni az ivóvízbe. Bár a helyi rendőrség szerint a város lakói egy pillanatig sem voltak veszélyben, az egyik munkás éberségén múlt az, hogy a hacker terve nem sikerült.
 
https://www.cbsnews.com/news/florida-water-hack-oldsmar-treatment-plant/

A támadás miatt azóta is nyomoz a hatóság, eközben pedig újabb információk láttak napvilágot az esettel kapcsolatban. Az amerikai AP hírügynökség beszámolója szerint a hacker azért is járhatott sikerrel, mert a vízműben egy régi, Windows 7-et futtatót számítógépet, valamint olyan jelszavakat használtak a rendszerhez, amit máshol is felhasználtak már.

Mindez azért igen komoly probléma, mert a Microsoft 2020 januárjában állította le a Windows 7 biztonsági frissítéseit, így azóta nem érdemes azokat használni. Emellett az sem segített a dolgon, hogy a számítógépet úgy csatlakoztatták az internethez, hogy azt semmilyen tűzfal vagy más biztonsági megoldás nem védte.

Az információk szerint a támadó a TeamViewer nevű, a számítógépek távoli elérését lehetővé tévő szolgáltatáson keresztül jutott be a rendszerbe. Az ismeretlen elkövető ezen keresztül jelentkezett be a rendszerbe, majd a nátrium-hidroxid (marólúg) mennyiségének 111-szeresét próbálta a vízbe juttatni.

A dologra egy ott dolgozó szakember figyelt fel: észrevette, hogy valaki mozgatja az egeret, majd feltűnt neki a megnövelt mennyiség. A hatóság szerint egyébként 24–36 óra kell ahhoz, hogy ez változást okozzon a település vízkészletében, ám az nem jutott volna el a felhasználókhoz, mert a változást a biztonsági rendszerek is értékelték volna, amelyek ilyenkor leállítják a folyamatot. Más kérdés, hogy egy kellően kifinomult támadás esetén valószínűleg abba is bele tudna piszkálni a kiberbűnöző.

Azt továbbra sem tudni, ki vagy kik volt(ak) az elkövető(k), ahogy azt sem, az Egyesült Államok területéről, vagy esetleg külföldről történt-e a kibertámadás.

 

Forrás: hvg.hu

További hírek